Patriotismul la români

Tocmai ce a trecut 1 decembrie și mi-am dat seama de ceva – patriotismul e o boală tare grea la noi.

– Ăăă, de ce spui asta?

Băi, am obsevat 2 tabere pe Sfântul Facebook. Una dintre tabere (din care fac și eu parte) postau mesaje pentru România și pentru românii de peste tot. Ba chiar am văzut câteva mesaje super drăguțe care te făceau să ai încredere că mai sunt oameni în țară care o iubesc. Cea de-a doua tabără o voi numi ,,HUO! IPOCRIȚILOR!” (căci așa mi s-au părut toate mesajele lor adresate ,,iubitorilor de țară” în viziunea lor).

Jur că m-am enervat când am văzut un colaj cu câteva tragedii (Colectiv, Caracal, animale ale străzii, etc.) și cu mesajul: ,,Azi vă iubiți țara tare mult, românilor!”. Poate sunt eu mai tâmpit și nu înțeleg, dar unde e legătura dintre pământul românesc și națiunea (oamenii care trăiesc aici)?! Ok, înțeleg că există corupție, că fiecare își vede interesul și vrea să-i fie lui bine înainte de a se gândi la altul. Nu neg lucrurile astea, dar de unde vine această ură?

Hai să o luăm așa.

  • Cine e de vină pentru un sistem educațional la pământ? Țara? Oamenii din ea?
  • Cine trebuie blamat pentru faptul că sistemul medical e așa cum e? Tot țara? Ori oamenii care o conduc? (…sau ce fac ei acolo că numai conducere nu e)

E o vorbă care mi se pare că definește perfect spiritul românului: ,,De ce să repar acolo unde merge legat cu sârmă?” Exact așa suntem noi ca popor, ne pricepem la a ne da cu părerea despre politică, despre economie. Despre absolut orice pentru că tare priceput e românul! Hai să nu fim ipocriți și să dăm vina pe modul în care oamenii de aici o strică. Ce vină are până la urmă pământul românesc cu cei care sunt acum aici? Chiar mă frustrează atitudinea asta pareristică a românilor care nu sunt niciodată mulțumiți de ceva, de fiecare dată trebuie să apară o altă dezamăgire pentru care să fii român…

Îți spun din tot sufletul că îmi iubesc țara de mor! Și așa cum fiecare dintre noi avem frustrările noastre că nu avem mediul social pe care ni l-am dori, jur că nu înțeleg sau poate sunt eu mai bătut în cap, de ce nu faci ceva să fie România așa cum îți dorești?

– Aaa, păi n-am cum că sunt prea mic față de ei!

Hai sictir. Sunt atâtea locuri în care poți umărul la treabă. Uite, ce te ține din a te implica civic în câteva activități? Ah, că ești o putoare care preferă confortul propriu și să nu-i deranejze pe ceilalți că cine știe ce poate păți? Eu m-am săturat să îmi decidă alții soarta! Ca mine cu siguranță mai sunt mulți dintre tinerii care încă n-au plecat din țară pentru că mai au o speranță:

Tinerii din România care încă nu au plecat și pot face ceva să aducă o schimbare.

(mic) STORY TIME!

Când am intrat în anul I de facultate, am venit cu gândul că îmi termin aici treaba și după plec la master în Suedia sau Norvegia (voiam în țările nordice pentru că oamenii sunt educați și îmi doresc oameni de genul în jurul meu), iar acolo voiam pe ceva antreprenoriat sau business. Așa suna planul meu și mi se părea unul destul de bun dat fiind faptul că nu simțeam cum România mă poate ajuta în ce vreau să fac.

Timpul a trecut și am tot întâlnit oameni interesanți cu idei mult peste tot ce credeam eu că înseamnă România ca workplace. Ușor ușor am înțeles faptul că România e un adevărat paradis fiscal (caută despre asta să vezi cât de mici sunt impozitele pentru IMM-uri) și că dacă vreau să fac ceva nou sau să aduc un serviciu de nișă pe piața din România, încă mai am câțiva ani la dispoziție. Nu știu dacă înțelegi câte oportunități are țara asta, dar nu ești atât de educat încât să le vezi.

Da, salariile din vest sunt WOW și poate că e un alt motiv pentru care am fost dispus să plec! Dar pe bune, cu ce mă ajuta că primesc 50$/h când un prânz ajunge 25$ (e doar un exemplu). Da, România nu are cele mai bune sisteme: cel educațional e la pământ și am văzut toți cum profesorilor le e frică să nu vină ceva de la minister sau inspectorat, cum cel medical e așa cum e pentru că nu sunt fonduri alocate suficient de mult, iar medicii sunt priviți ca pe niște șpăgari că nu te tratează dacă nu-i bagi ceva în buzunar și așa mai departe.

Însă am ales să rămân pentru că am încredere că eu ca tânăr pot schimba ceva.

Acum mă întorc puțin la tabăra ,,HUO! IPOCRIȚILOR!”. Dragilor, dacă tot vi se pare România un așa dezastru, de ce nu plecați? Prea mulți hoți. Prea mulți indiferenți. Prea mulți analfabeți în funcții de conducere… Eu zic să ne facem bagajul și să plecăm unde vedem cu ochii. Chiar sunt dezamăgit să văd că din ce în ce mai mulți doar își dau cu părerea și nu fac nimic pentru a schimba ceva la ei sau în societate. Alegem să fim confortabili și să nu facem ceva de impact, știm doar să ne dăm cu părerea și atât. Avem 18 milioane de păreri și 2 milioane mai mișcă ceva să schimbe lucrurile.

-Așa e România…!

Hai să îți arăt eu cum e România mea!

Sunt român și România e țara mea. Indiferent de ce se întâmplă așa va rămâne și nu voi blama niciodată țara pentru oamenii din ea care o strică.

,,- Copiii îi învață în școală tango. Termină școala, dă cu pieptu’ dă viață… Suprizăăă! În viață se joacă călușarii!
– Știți?
– Nu știm!
– Păi de ce mă?
– Că mă noi în școală ne-a învățat tango!
– Bă dă-mă dracu’! Păi hai mă să vă învețe altceva, să vă învețe ce trebuie!
– Păi nu putem.
– Că așa e sistemul!
– Să mor io… așa e sistemul? Păi hai să schimbăm sistemul!
– Păi nu se poate!
– De ce?
– Așa e…”

Am scos partea asta din videoclip pentru că mi s-a părut fix ce încerc eu să zic în tot articolul ăsta. Dacă tot suntem așa nemulțumiți de sistem, de ce nu-l schimbam? Mai mult decât atât, de ce suntem atât de ipocriți să vorbim despre România și că vai doamne suntem români doar de 1 decembrie? Marcele din Fundata de Jos, vrei să serbez ziua națională în fiecare zi să-ți demonstrez că sunt patriot?

M-am săturat de toți pareriștii și ,,specialiștii” de ocazie care apar peste noapte. Consideră-mă încuiat sau cum vrei tu, însă atunci când o să mai văd chestii de genul pe Facebook sau pe Instagram, nu te mira de ce te-am scos de la prieteni sau follow.

C.P.🧐

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s