Apel la simplitate

În capul meu e o adunătură de omuleți care din când în când își dau întâlnire să mai discute o idee. Cea mai recentă a fost când ascultam următoarea melodie: EYEDROPS – Lucruri simple. Cum discutau ei acolo și dezbăteau semnificația versului: ,,Hai să ne întoarcem la lucruri mai simple…” am zis: ,,Hmm, ce idee bună pentru un articol despre simplitate!”

Despre liniște și simplitate am mai scris, însă vreau să abordez de data asta o perspectivă diferită. Dacă atunci vorbeam despre faptul că uităm să ne bucurăm în haosul de zi cu zi de momentele de liniște, momentele care sunt pur și simplu simple, acum vreau să vorbesc despre cum te-ar putea ajuta simplitatea în viața ta.


Simplitatea e o complexitate în sine.

Sună ciudat? Adică mi se pare că are sens cumva în capul meu și lasă-mă să îți explic la ce mă refer. Dacă complexitatea e dată de multitudinea de variabile posibile, simplitatea de ce e dată? De un număr de variabile? Sau poate de natura ei? Adică nu cred că exagerez când zic că odată cu încercarea de a înțelege simplitatea prin natura ei poate deveni un element de complexitate dat poate de obiceiurile, gesturile și așa mai departe o persoană le face.

Mai cred și că simplitatea e mai mult decât se înțelege în primă fază. La ce te gândești prima dată când auzi simplitate? Puțin? Minimalism? Alb? Eu la asta mă gândesc prima data sau cel puțin sunt câteva lucruri pe care mintea mea le asociază cu noțiunea asta și e interesant cum ajungi să te gândești că dacă simplitatea ar trebui definită conform Dexului e: ,,Însușirea de a fi simplu.”

Mi-am pus întrebarea: ,,Dar ce înseamnă simplu?” și tot în Dex am găsit o definiție pe care vreau să o punctez: ,,..care este într-un singur plan; care se petrece o singură dată.” Și cred că dacă ar fi să fac o conexiune între de ce îmi e greu să leg noțiunea de simplitate de ceva ar fi pentru că sunt prea puține momentele în care într-adevăr suntem simpli. Îmi dau seama de faptul că sunt puține momentele în care lucrurile se întâmplă fără ca noi să le complicăm.

Cât de ușor ar fi să faci tot ce îți propui fără să te gândești de 2 ori înainte?

E oare un moment de simplitate? Poate fi determinată noțiunea asta de frecvența cu care se întâmplă? Ei bine, e o întrebare la care îți poți răspunde singur ori să discuți cu un prieten la un pahar de suc de struguri. Chiar așa, să zicem că ar fi legată de frecvența cu care se petrec lucruri în viața noastră și că lucrurile simple se îmtâmplă o singură dată, apoi sunt memorii pe care le retrăim și le legăm de evenimentul respectiv. Dacă toate ar fi așa, ce te-ar împiedica să creezi momente de simplitate?

Ține minte următoarea chestie atunci când mai ai gânduri îndoielnice cu alegerile pe care vrei să le faci: ,,Dacă nu îți e frică, nu merită!”


Trecutul e simplu, prezentul așa și așa și viitorul Doamne Ferește!

Nu ți se pare că atunci când ne raportăm la trecut ni se par lucrurile atât de simple? Zici: ,,Ok, bun, am trecut prin asta și am învățat ceva!” Cel puțin în majoritatea cazurilor așa ar trebui să se întâmple și o să dau un exemplu poate mai stupid. Când erai copil, poate te-ai fript la mână la sobă (vorbește copilul de la țară din mine) automat în creierul tău se va crea sentimentul de acolo e un pericol și de acum știu că dacă fac acțiunea asta se întâmplă lucrul ăsta. Deci prin urmare poate părea simplu trecutul, însă de cele mai multe ori nu e așa pentru că trecutul le influențează pe celelalte. Îți influențează prezentul. Îți afectează viitorul.

Știu că nu toate problemele pot fi lăsate în spate atât de ușor, însă ce-ar fi dacă te gândești la trecut raportându-te direct la prezent și viitor? De exemplu, dacă ești în momentul de față prezent și ai o problemă, o dilemă, ceva… Întreabă-te următoarele chestii:

  1. Cum mă afectează pe mine acum?
  2. Cum mă poate afecta pe termen lung?

De acolo crede-mă că mai e un singur pas pentru a începe să vorbești cu tine într-un mod sănătos. Să îți pui întrebările potrivite, să te gândești la cum lucrurile pot merge într-o direcție mai bună raportându-te la trecut.

C.P.🧐

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s