Problema unei singure perspective

O singură perspectivă nu a fost niciodată suficientă. Adesea când vorbim despre conflictele din viața noastră de zi cu zi, despre neînțelegerile din noi ca oameni că sunt la birou sau la facultate în relația cu profesorii e vorba de fapt de o direcție unilaterală a perspectivelor.

Vezi tu, atunci când avem un conflict indiferent de natura lui tindem să fim defensivi sau să avem o oarecare grijă ca noi să ieșim bine din asta. Nu e treaba mea să îți spun dacă e bine sau nu cum reacționezi. Treaba mea e să îmi dau cu părerea despre modul cum dacă nu ne uităm și la părerea celui cu care avem conflictul se poate întoarce asupra noastră.

Băi, chiar e sănătos să te gândești dacă chiar ai greșit sau nu. Presupunând faptul că deja nu mai ești la vârsta la care să te comporți ca un copil, poate nu înțeleg eu suficient de bine, dar care e rezultatul final cu care rămâi tu în urma conflictului? Te simți mai câștigat cu ceva? Ah, îți e hrănit orgoliul de băiat mare? Dacă totul s-ar rezuma la cine știe să muște mai bine mulți dintre cei care au afaceri bune și sunt introvertiți ori nu iau parte la conflicte ar avea de pierdut. Mult. Probabil tot.

Plec de la prezumția că toți în discuțiile pe care le purtăm suntem asumați, iar asumarea poate salva puțin din conflicte. Până la un punct. Căci în viață nu toată lumea știe să comunice, iar comunicarea ca abilitate de viață poate fi de multe ori mai importantă decât modul în care vinzi sau lucrezi într-o echipă.


o problemă nu e o problemă până nu o facem noi să fie.

Atunci când se generează o situație problematică din anume aspecte avem impresia că e din vina altora. Niciodată din vina noastră. Faptul că în majoritatea situațiilor de genul vedem o problemă mai degrabă la altul nu la noi, poate că ține și de modul în care societatea ne-a crescut ca oameni.

Albert Einstein

“We can not solve our problems with the same level of thinking that created them”

E chiar bun citatul ăsta. Ține de fapt de mentalitate noastră cum ne raportăm în prezent la lucrurile care ne cauzează disconfort. Mai mult decât atât, dacă noi ne rezolvăm problemele printr-un mod diferit de gândire oare ne afectează pe termen lung? Adică gândim într-un mod care să nu fie benefic pentru noi? Uite, eu merg mult în viață pe premiza că fiecare dintre noi poate greși, iar modul în care reacționăm la greșelile pe care le facem ne definește. Așa că aleg de multe ori să fiu imparțial ori chiar să rezolv dacă se poate rezolva ceva.

Ok, poate că există probleme pe care le rezolvăm cu greu, dar le rezolvăm. Modul probabil cel mai eficient prin care să o facem e prin a discuta. Aici intervine o problemă. Căci să discuți cu cineva pe care nu-l suporți, iar perspectivele lui sau ei sunt contrar ale tale îți revine cumva moral să acționezi așa cum simți tu că trebuie. La sfârșitul zilei asumarea e mai importantă decât orgoliul peste care poți să treci.


Mereu mi-a plăcut ca oamenii din jurul meu să nu fie condiționați de o singură perspectivă. Am apreciat de fiecare dată când am văzut că încearcă să înțeleagă și să treacă peste. Așa cum spuneam, tot ce contează e să ne rezolvăm problemele dacă putem, dacă nu, măcar să ni le asumăm.

Căci fericirea și sănătatea noastră trebuie să nu depindă de probleme de zi cu zi, iar problema unei singure perspective ține doar de noi și de raportarea noastră la situația problemă.

C.P.🧐

Ultimele de pe blog

Romantismul e de kkt

Odată cu romantismul au început să apară și problemele. Am început să credem din ce în ce mai mult că există o persoană ideală pentru noi. O jumătate care deține puteri asupra noastră.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s